Pollo alle erbe of pollo Balotelli
Ingrediënten 4 personen
4 niet te kleine kipfilets
6 eetlepels bloem
Gedroogde kruiden:
1 theelepel van oregano, marjoraan en basilicum
Zout en peper
60 gram boter
3 eetlepels olijfolie
Verse kruiden 1 à 2 eetlepels gehakt:
Rozemarijn, basilicum, badpeterselie, munt, bieslook (mag uit de vriezer), dille (mag uit de vriezer), kervel (gedroogd mag ook: dan ½ eetlepel!)
½ theelepel gedroogde chilipepertjes
1 teentje knoflook gepeld
6-8 eetlepels kippenbouillon
6 eetlepels witte wijn
3 eetlepels citroensap
Aluminiumfolie en grote diepe koekenpan
🕐 20🔪 30 🍳 👩🏼🍳
1. Hak eerst alle verse kruiden fijn. Zet het citroensap klaar, het gepelde teentje knoflook, maak vast de bouillon en ontkurk de fles witte wijn.
2. Maak de gekruide bloem door alle gedroogde kruiden inclusief peper en wat zout door de bloem te mengen.
3. Kipfilets per stuk in de lengte insnijden, zodat ze een waaiertje vormen, maar nog altijd aan één kant vast zitten. Door de bloem halen, zodat ze (ook tussen de ‘vingers’ van het ‘waaiertje’ goed bedekt zijn.
4. De helft van de boter met twee eetlepels olijfolie verhitten in een koekenpan. Vuur middelhoog zetten zodat het vet heet genoeg is. Bak de kipfilets om en om totdat ze dichtgeschroeid zijn (2-3 minuten).
5. Draai het vuur dan laag en haal de kip uit de pan en houd ze in aluminiumfolie warm.
6. De rest van de boter in de koekenpan doen en laten smelten. Alle verse kruiden erbij, het teentje knoflook (uitgeperst) en de chilipepertjes. Even goed doorroeren.
7. Bouillon, wijn en citroensap toevoegen zodat er echt een laagje van 2-3 centimeter vocht in de pan staat. Je kunt extra bouillon of wijn toevoegen. Even alles op laten koken.
9. Je kunt het vuur uitdraaien en de kip in de pan laten liggen. Dan gaart die nog een tijdje door. Dan vlak voor het opdienen de kip met de vloeistof weer verwarmen. Let op dat er nog genoeg vocht in zit. Anders toevoegen.
10. Heet serveren met de kruidensaus, lekker met sperzieboontjes met wat olijfolie en munt.
Leuk om te weten
Recepten krijgen bij mij vaak andere namen. Een taart met bramen en appels werd ‘schuiftaart’ toen die van de tafel afschoof. Het appelgebak dat mijn moeder altijd maakte, heet nu ‘moederkoek’. Zo is dit gerecht ‘Pollo Balotelli’ gedoopt. De naamgever? Sam de Wit. We delen met hem (zijn zus Janna en moeder Petra) een liefde voor eten. Sam vindt koken leuk. Hij wilde een keer iets bijzonders maken en dus leerde ik hem Pollo alle Erbe maken. ‘Wat een ingewikkeld gedoe met die namen’, moet Sam, een groot voetballiefhebber, hebben gedacht. Het werd Pollo Balotelli en ik heb gegrepen dat hij hiermee nog steeds indruk maakt.
留言